Inga Tjapkes van RTV Oost duikt elke week in de Overijsselse wereld van Kunst en Cultuur. Deze keer een portret van de Hengelose beeldend kunstenaar Riemko Holtrop (1914 - 1996).

Het is niet te begrijpen dat deze nalatenschap niet in Twente omarmd wordt.
Ongetwijfeld is het een kwestie van geld, maar Twentse geveltekens in Tilburg? De geschiedenis van een Tukker diep in Brabant? Oorlogsverhalen van Markelo, Jan Broeze, de broers Haanstra vervat in schilderijen… op een zolder 160 kilometer verderop? Het is raar.

Riemko Holtrop. geboren in 1914, zo’n tien jaar eerder dan Wolvecamp, maar vrienden - ook op latere leeftijd. Twentse avantgardisten na de oorlog. Holtrop is een uitzonderlijke kunstenaarspersoonlijkheid met een uitzonderlijk oeuvre. Een plek verdienen en krijgen, zijn twee verschillende dingen….

In 2006 maakte Inga Tjapkes ook een portret van Riemko Holtrop. Na enig aandringen wilde Kitty Holtrop met ons praten. Oudste dochter Gea leidde haar rond. Beide zijn inmiddels overleden. Het werd een prachtige aflevering. Ze vertellen over de worstelende echtgenoot, de teruggetrokken vader, de experimenterende kunstenaar en het moeizame werk. Het is de moeite waard dat even terug te kijken. Klik daarvoor op Riemko Holtrop 2006