Dichter H.H. ter Balkt is overleden. Dat heeft zijn uitgeverij, de Bezige Bij, vandaag bekend gemaakt. Ter Balkt ontving veel van de belangrijkste literaire prijzen, waaronder in 2003 de P.C. Hooftprijs. Hij overleed in zijn woonplaats Nijmegen. Ter Balkt (76) had al enige tijd een broze gezondheid.

Herman Hendrik ter Balkt, geboren in Usselo in 1938, was ook prozaïst, toneelschrijver en vertaler. Volgens de Nederlandse Poëzie Encyclopedie schreef hij zijn eerste versje op zijn negende. Hij werkte aanvankelijk als onderwijzer. In 1969 verscheen zijn eerste poëziebundel. Tot in de jaren zeventig publiceerde hij onder het pseudoniem Habakuk II de Balker.

De dichter kreeg voor zijn omvangrijke oeuvre meerdere prijzen, waaronder ook de Constantijn Huygensprijs, de Herman Gorterprijs en de Karel de Groteprijs. Vorig jaar verscheen 'Hee hoor mij Ho simultaan op de brandtorens', waarin in 1800 pagina's veel van zijn oeuvre en ook niet eerder gepubliceerd werk is gebundeld. Ter Balkt schreef talloze bundels, zoals Boerengedichten, Tegen de bijlen en Vliegtuigmagneet. Samen met Riemko Holtrop maakte hij het boek "Gebed aan de Razernij" over de Tweede Wereldoorlog waarbij tekeningen van Holtrop zijn gecombineerd met gedichten van Ter Balkt.

Click op het artikel om het te lezen.